Tarotkortens historia

I denna artikel kommer vi att utforska tarotkortens fascinerande historia, från dess mystiska ursprung till dess moderna användning. Vi kommer att undersöka hur tarotkorten har förändrats över tid, deras symbolik och deras betydelse i olika kulturer och traditioner. Låt oss ta en närmare titt på tarotkortens spännande resa genom tid och rum.

Ursprung och tidig historia

Antika rötter

Tarotkortens exakta ursprung är fortfarande ett mysterium, men det är troligt att de har rötter i antika civilisationer såsom Egypten, Mesopotamien och Kina. Vissa teorier hävdar att tarotkorten ursprungligen användes som ett slags orakel, medan andra tror att de fungerade som en form av pedagogiskt verktyg.

Medeltida Europa

Tarotkortens första dokumenterade förekomst i Europa dateras tillbaka till 1300-talet. Dessa tidiga tarotkort var handmålade och användes främst för nöjesändamål, som ett kortspel vid aristokratiska sammankomster. Det var inte förrän på 1400-talet som tarotkorten började förknippas med esoteriska och mystiska traditioner.

Tarotkortens symbolik och betydelse

Major Arcana

De 22 korten i Major Arcana representerar de viktigaste livslektionerna och arketypiska teman som vi alla möter på vår livsresa. Dessa kort symboliserar universella insikter och visdom som går utöver kulturella och religiösa gränser.

Minor Arcana

De 56 korten i Minor Arcana beskriver vardagliga händelser, utmaningar och möjligheter som vi stöter på i våra liv. Minor Arcana är indelad i fyra sviter: bägare, stavar, svärd och pentakler. Varje svit representerar en aspekt av det mänskliga livet: känslor, kreativitet, intellekt och materiell värld.

Tarotkortens utveckling över tid

Renaissansen

Under renässansen började tarotkorten bli mer konstnärliga och detaljerade, med inflytande från både religiös och mytologisk konst. Många kända konstnärer från denna tid skapade sina egna tarotkort, vilket ledde till en ökad popularitet och spridning av tarotkorten över hela Europa.

1800-talet och den esoteriska rörelsen

Under 1800-talet började tarotkorten bli alltmer associerade med esoteriska och ockulta traditioner. Det var under denna tid som det moderna tarotsystemet utvecklades, med inflytande från kabbala, alkemi och astrologi. Flera inflytelserika figurer inom den esoteriska rörelsen, som Éliphas Lévi och Arthur Edward Waite, bidrog till att forma tarotkortens symbolik och användning som ett verktyg för introspektion och personlig utveckling.

Rider-Waite-Smith tarot

Ett av de mest betydande bidragen till tarotkortens utveckling under denna tid var skapandet av Rider-Waite-Smith tarot, som utformades av Arthur Edward Waite och illustrerades av Pamela Colman Smith. Denna tarotlek, som publicerades första gången 1909, introducerade flera nyskapande element, såsom detaljerade bilder på samtliga Minor Arcana-kort och en omfördelning av vissa Major Arcana-kort. Rider-Waite-Smith tarot har blivit en av de mest populära och inflytelserika tarotlekarna i världen och ligger till grund för många moderna tarotlekar.

Tarot under 1900-talet och framåt

Under 1900-talet fortsatte tarotkortens popularitet att växa och lekarna blev alltmer varierade och kreativa. Tarotkorten började även användas av psykologer och terapeuter som ett verktyg för att utforska det undermedvetna och för att hjälpa människor att få insikt i sina känslor, tankar och beteenden.

I dagens samhälle används tarotkort av människor över hela världen för att söka vägledning, inspiration och förståelse. Det finns otaliga tarotlekar att välja mellan, och varje lek har sina egna unika bilder och tolkningar. Tarotkortens historia är en berättelse om konst, mystik och personlig upptäckt som fortsätter att fascinera och inspirera människor över hela världen.

Back to top